Betontömítés és javítás

2021. február 01.
5211
Betontömítés és javítás

Magyarországon sok esetben találkozunk elhasználódott, sérült, töredezett, felfagyott betonaljzatokkal. Ezek a betonjavításra váró felületek vagy a hibás karbantartása, a túlzott igénybevétel, vagy az elhasználódás tüneteit hordozzák magukon. Sok esetben tökéletes megoldás a padlóburkolatok rehabilitációja, az általunk kínált betonjavító technológiákon keresztül. A Klindex Hungary Kft. komplett betonjavító rendszereket kinál a partnereinek amik kifejezetten a betoncsiszoláshoz lettek kifejlesztve.

Felületi lyukak, kitörések és légbuborékok javítása a csiszolási folyamatok közben:

Geo Pasta 2K:

Pórusok és repedések kitöltésére. SuperConcrete padló legmagasabb szintű elvárásainak figyelembe vételével lett kifejlesztve.

Főbb előnyök:

  • gyors száradás
  • egy anyag, amely 0-5 mm vastagságig használható
  • kompatibilis az acetonos betonszínezőkkel
  • felfényesedik a betonnal együtt a polírozási fázisok alatt.

Geo pasta betonjavító anyag

Epo Grout rendszer:

Forradalmi tömítési rendszer amit a Klindex az olyan rossz minőségű betonpadlókra fejlesztett ki, aminél nem vagy csak nagyon nehezen lehet elérni, hogy ne legyen "darázsfészkes" vagy "pórusos" a padló. A termék 3 komponensből áll: az A és B komponenst összekeverve felvisszük a "masszát" a felületre és után C komponens porral beszórjuk a felületet majd groutingoljuk.

epo grout mineral rendszer

Dilatáció javítás és nagyobb kitörések / repedések javítása:

Kész megoldásaink vannak a nagy kitörések / repedések javítására is, amit a partnereinkkel egyeztetve az adott felületre javasolunk. Legyen szó műgyantás vagy cementbázisú javítóanyagokról!

dilettáció javítás, nagyobb kitörések repedések javítása

A kisebb, néhány milliméteres lyukak esetében a Geo Pasta 2K betonjavító anyagot alkalmazzuk, amely a jó állapotú betonpadlókon használva kiváló eredményt biztosít. Akár nagyon vékony rétegben is felvihető beton repedés javító szer, ami a szemmel láthatatlan, apró pórusokat és repedéseket úgy tölti ki, mint a fél centiméter mélyeket. Népszerűsége annak köszönhető, hogy gyorsan megköt, illetve acetonos betonszínezőkkel kompatibilis, emellett pedig a kezelt felület látványosan felfényezhető a beton javítása után.

A jelentősebb méretű és mélységű lyukak, valamint repedések szintén kezelhetők a megfelelő technikával és betonjavító anyaggal, azonban ehhez már nagyobb előkészületek szükségesek, így az eljárás is költségesebb. A legtartósabb megoldást a betonvarrás nyújtja, amelyhez a repedéssel merőlegesen bevágásokat (úgynevezett hornyokat) készítünk. Ezeket a hézagokat töltjük fel a megfelelő kötőanyaggal, amely összetartja a repedés két felét és segít eloszlatni a tágulás során fellépő húzóerőt.

Beton repedés javítás költséghatékonyan


A nagy kiterjedésű, masszív betonfelületek teljes cseréje rendkívül hosszú és drága munkafolyamat, ezért a megmenthető területeket mindenképpen érdemes beton javítása mellett dönteni. A megfelelő módszer kiválasztásával nem csak esztétikus végeredmény érhető el, de a betonfelület is olyan tartós kezelést kap, melynek hatására évekig tökéletesen ellátja majd funkcióját. Ehhez először fel kell tárni a sérülést kiváltó okot és ha ez hosszútávon károsíthatja a betont, akkor meg kell szüntetni mielőtt a beton repedés javítása megkezdődne. A betonjavító anyag kiválasztásához figyelembe kell venni a felület minőségét és várható terhelését, valamint a környezeti hőmérsékletet is. Ezután kezdődhet meg a beton repedés javítás fizikális része, amely során alaposan kitakarítjuk a réseket és megfelelően kimunkáljuk az éleket, vagyis teljes egészében előkészítjük a felületet a betonjavító szerek fogadására. A tömítőréteg valamivel magasabban helyezkedik majd el, amely ezután kerül lecsiszolásra a padló eredeti szintjébe betoncsiszoló gép segítségével.

beton repedés javítása tömítéssel
Felcsiszolás előtt minden lyukat és repedést tömíteni kell a megfelelő anyaggal

Hogyan keletkezik dilatáció a betonban?


A teljesen megszilárdult beton egy igen kemény, ellenben rideg anyag, amely alacsony húzószilárdsággal rendelkezik, ezt a tulajdonságát pedig betonozás során mindenképpen figyelembe kell venni. Ha a felület húzószilárdságánál nagyobb a merev beton húzóereje, csak idő kérdése és repedések, úgynevezett dilatációk keletkeznek rajta, amelyet nem csak az esztétika kedvéért kell majd orvosolni. A beton repedés javítása többféle módszerrel kivitelezhető, illetve olcsóbb megoldás, mint újrabetonozni az egész területet. Dilatációk számos okból keletkezhetnek betonozás során, amelyek kellő odafigyeléssel megelőzhetők, ilyenek például:

  • A zsaluzat és/vagy a szerkezet süllyedése, elmozdulása a kivitelezés során.
  • Rossz betonösszetétel, aránytalan keverés és annak szakszerűtlen bedolgozása.
  • Az utókezelés hiányából adódó túl gyors kiszáradás.
  • Nem megfelelő hőmérsékletben való betonozás (fagyban, nyári forróságban).
  • Dilatációs hézagok rossz helyen történő vagy utólagos kialakítása, illetve azok hiánya.

A legtöbb esetben a beton javítása megoldható, viszont a jelentősen sérült, menthetetlen betonszakaszokat csak újrabetonozással lehet pótolni.

Hogyan csökkenthető a repedések kialakulása?


A megfelelően előkészített, stabil, tömör talaj elengedhetetlen a zsaluzat lefektetéséhez és a beton kialakítása során a mozdulatlanság biztosításához. A talaj tömörítése többféle módszerrel kivitelezhető: döngöléssel, hengerléssel, vibrálással. Emellett nem szabad megfeledkezni a vízelvezetésről sem, hiszen a lefektetett beton alatt felhalmozódó vagy kicsapódó nedvesség kimoshatja a finom szemcséket, ami süllyedéshez vezet. Igaz ez a téli betonozásra is, ha erre kerülne sor, a jeget és a havat mindenképpen el kell távolítani a zsaluzat helyéről.

Beton repedés javítása a falakon
Dilatáció nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is keletkezhet

A megfelelő betonösszetétel megválasztása egyszerűbb lehet előre bekevert anyagok esetén, amelyhez fontos a pontos vízadagolás, ugyanis a túlvizezett beton hajlamos hajszálrepedések kialakítására. A beton konzisztenciája a bedolgozás szempontjából is lényeges, de túl sűrű beton alkalmazásánál is kerülendő a vizezés, érdemesebb inkább adalékszert választani hozzá, hogy megelőzhető legyen a beton javítása. A több rétegben történő betonozás során érdemes egy optimális vastagságot megválasztani (20-30 centiméter) és az egymásra kerülő beton átvibrálására is.
A nedvességtartalom hirtelen elpárolgása plasztikus zsugorodási repedésekhez vezethet, ezért ügyelni kell rá, hogy ne száradhasson ki túl gyorsan a friss beton. Előfordulhat, hogy a zsaluzat alatt lévő talaj száraz és elszívja a vizet, ezért nem egységesen tömörödik a beton, ez legtöbbször magas szilárdságú beton alkalmazásával kiküszöbölhető. A betonjavítás megelőzése érdekében számolni kell a nap erejével, az alacsony páratartalommal és az erősebb széllel/huzattal, ugyanis ezek mind hozzájárulnak a hirtelen vízvesztéshez és a repedések megjelenéséhez. Ezek ellen jó megoldás a permetezés vagy az azonnal felhordható párazáró réteg alkalmazása.

A hideg és a meleg idő hatással van a betonra is, ugyanis kitágul és összezsugorodik, emiatt hamar megjelenhetnek benne törések és repedések. A beton javítása elengedhetetlen, ha bekövetkezett a baj, ezért a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni. A dilatációs hézagokat pont ebből a célból alakítják ki a betonon, főként akkor, ha a beton tágulása vagy zsugorodása akadályokba ütközne. A dilatációk olyan bevágások, amely a beton teljes mélységében végigfutnak és optimális védőelemekkel vannak kitöltve, teret engedve a beton mozgásának, illetve megakadályozzák a betonelemek közti kötések létrejöttét. A hőingadozás hatására szinte láthatatlanul is repedések hálózata alakulhat ki a betonban, ami idő előtti töredezéshez, aprózódáshoz vezet, a megfelelő összetétel és adalékanyagok megválasztásával viszont fagyálló beton készíthető, ahol a betonjavítás sem lesz nagyobb mértékben szükséges.

Beton repedés javítása hidegben
A betonjavítás során tömített repedések keletkezésében nagy jelentősége van a hidegnek és fagynak

Mely repedések esetén szükséges a betonjavítás?


A repedések keletkezésének kockázatát sajnos akkor sem lehet teljes mértékben kizárni, ha a kivitelezés során minden az előírásoknak megfelelően történik. Azonban a repedések milyensége meghatározó szempont a töredezett beton javítása alkalmával, ugyanis a kitöltés történhet cementes és műgyantás beton repedés javító anyagokkal. Repedésnek tekintendő minden olyan rés és szétválás a betonban, ami legalább 1 milliméter széles és legalább 80 centiméter hosszúságban terjed ki. Míg az ez alatti sérüléseket inkább az esztétika miatt ajánlott kiegyenlíteni, addig a valódi beton repedés javítás egy szükséges folyamat.

Miért pont ezek a határértékek lettek meghatározva a betonjavítás szükségessége szempontjából? A válasz a betonrészek teherátadásában rejlik, ugyanis egy milliméteres szélességű repedés alatt a cementbe ágyazott kavicsok még épp annyira érintkeznek egymással, hogy megvalósulhasson a teherátadás. Egy milliméter felett azonban olyannyira távol kerülnek egymástól a betonlemezek, hogy a teherátadás jelentősen lecsökken és helyenként meg is szűnik, ezért nélkülözhetetlen a beton repedés javítása. Erre a legtartósabb megoldást a betonvarrás (másnéven betonragasztás) kínálja, amellyel nagyobb repedések is rendbehozhatók, viszont árát tekintve nem tartozik az olcsó megoldások közé. A töredezett beton javítása történhet műgyantával vagy cementbázisú javítóanyaggal (mint a Geo Pasta) is, ami szép végeredményt biztosít. A megfelelő módszer kiválasztása előtt nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a betoncsiszoló gép által kezelt felületen látszódni fog a betonjavítás.

Az igényes betonjavítás elengedhetetlen lépése a csiszolt betonpadló előkészítéséhez, ami nem csak a hibákat tömíti, de tartósabbá és ellenállóbbá is teszi terheléssel szemben. Dilatációk és repedések javításában kérje ajánlatunkat, mi pedig biztosítjuk a legmegfelelőbb minőségi munkavégzést!

Kapcsolatfelvétel

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása