Csiszolószerszámok


A csiszolás és csiszolástechnika a megfelelő anyagmegmunkálás fontos és elkerülhetetlen fázisa, amely számos fontos iparágra jellemző, mint a fa-, a fém- vagy az üvegipar. A megfelelően kiválasztott csiszolószerszámok minőségi munkavégzést biztosítanak, a kezelt felület pedig hosszú időn át emeli majd a helyiség esztétikáját. 

csiszolószerszámok használata
A fényesre polírozott márvány vagy gránitpadlók nem csak a szállodák által kedveltek, hanem irodaházakban is előszeretettel használják

Polírozó korong használata a mindennapokban


A felületkezelés elengedhetetlen része a csiszolást követő polírozás, ami finoman, de annál látványosabban teszi fényessé és tükröződővé a padlózatot. Legyen az márvány, beton vagy parketta, mindegyikhez megtalálható a legoptimálisabb polírozó korong, amellyel tükörsimává varázsolható a felület. A cement és betonpadlók finomcsiszolásában is nagy segítséget nyújtanak a polírozás mellett. Egy minőségi műgyanta kötéses gyémánt polírozó korong hosszú élettartama kitolható a felület finomságától és a megfelelő használattól függően. A különböző padlókhoz különböző gyémántszemcsés polírozókat szükséges kiválasztani a maximális hatékonyság érdekében. A JUMPER széria polírozókorongjai széles kínálattal és jól elkülöníthető színkódolással igyekeznek kiszolgálni az igényeket, legyen szó márvány vagy akár terrazzó padló polírozásról, de univerzális finomcsiszoló is található köztük.

Parkettacsiszolástól a bevonat eltávolításáig


Az olyan nagyteljesítményű gépek, akárcsak a parkettacsiszolók, többféle csiszolókoronggal is felszerelhetők annak érdekében, hogy a teljes felületkezelés elvégezhető legyen mindössze egy gép által. Eleinte durvázó szerszám kerül fel, amelynek köszönhetően a fa felület egyenletessé válik. Így a nagyobb szintkülönbségek eltűnnek, azonban a parketta még további kezelésre szorul. Ezt követően számos finomabb csiszoló- és polírozó korong váltja egymást, amelyek látványosan simítják le a felületet. Ez nemcsak régi parketták felújítására alkalmas, hanem az újonnan lehelyezett fa elemek előkezelésére is, amelyet aztán követhet a lakkozás vagy az optimális felületkezelőszerek használata. Megfelelően kiválasztott csiszolószerszámok által, mint például a Tytan Dsik, a maradék műgyanta, lakk vagy festék eltávolítható vegyszerezés nélkül, mindemellett pedig a parketta felülete is tökéletesen egy síkba kerül. A csiszolókorongok a felülettisztításon túl ’frissítésre’ is kiválóan alkalmasak, ha szeretnénk újra visszanyerni a fa eredeti színét. Emellett pedig finom szemcséjű csiszolóráccsal vagy csiszolópapírral igazán fényessé és természetesen ragyogóvá tehető a parketta polírozó korong nélkül.

polírozó korong választása
Legyen szó parkettáról vagy hajópadlóról, megfelelő felületkezeléssel sokáig fenntartható a természetesen szép állapot

Csiszolókorongok felépítése és fajtái


A csiszolókorongok esetében a galvanikus kötőanyagba ágyazott gyémántszemcsék alkotják a csiszolófelületet, amelyek összetételüknek köszönhetően sokkal tartósabbak és időtállóbbak. Ennek oka, hogy nem egy rétegben tartalmazzák a csiszolószemcséket egy felületre felhordva, hanem teljes egészükben kötőanyagból és szemcsékből állnak. Használat során hol a szemcsék töredeznek le, hogy a kötőanyag kopik, ám ez mindaddig folyatódhat, míg teljesen el nem fogy a csiszolófelület. A gyémánt csiszolószerszámok nagy anyagleválasztási teljesítménnyel rendelkeznek, melynek ellenére sem jellemző az eltömődés. A durvázó szerszám éles és szuper kemény szemcséi maximális vágóképességet biztosítanak, amelyek magasan felülmúlják a hagyományos csiszolóanyagokat. A csiszolási hőmérséklet emellett normál hőfokon marad, nem melegszik túl.

Illetve ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a különböző padlózatok kezeléséhez legtöbbször eltérő csiszolószerszámok szükségesek, hiszen legyen szó márványról, gránitról, betonról vagy parkettáról, mind más és más keménységűek és felépítésűek. Beton esetén sem mindegy, hogy milyen minőségről van szó, ugyanis a porózus betontól kezdve (CF és CA durvázó gyémánt szerszámok), a puhán és közepesen át (DA durvázó gyémánt szerszámok), egészen a kemény kéregerősített betonig (CS és CD durvázó gyémánt szerszámok), mindegyik más kezelést igényel. A különböző szériás gyémánt durvázó szerszám fajták tökéletesen simítják le és kezelik még a régi, egyenetlen betonpadlót is. A különböző bevonatok előzetes eltávolításához szükség lesz betonmaróra, amelyek képesek hatékonyan eltávolítani a makacsul ragaszkodó műgyantát, csemperagasztót vagy éppen betonfestéket. Erre a feladatra találták ki a PCD Skraper bevonateltávolítókat, vagy éppen a BT trapezoidokat és durvázó gyémántszerszámokat, amelyek látványosan szabadítják meg a betont a szennyeződésektől. Betonkeményítést követően egymást váltják az egyre finomabb felületkezelést végző csiszolószerszámok, amelyek nemcsak a beton szerkezeti szilárdságát növelik, de egyre fényesebbé is teszik annak felületét. A régi, kopott, porózus vagy lyukakkal teli beton így minőségi úton hozható helyre, ehhez pedig megannyi durvázó-, csiszoló- és polírozó korong áll rendelkezésre. Végső simításként pedig jó szolgálatot tehetnek a Jumper Green polírozó szerszámok, hogy tökéletesen sima és magas fényű beton legyen a végeredmény.

fényes márványfelület csiszolószerszámok segítségével
Ragyogó márványfelület érhető el gyémánt csiszolókorongokkal

A márvány- és mészkő padlók kezelése kisebb részt eltér a betonpadló csiszolásától, hiszen itt az egymás mellé fektetett lapok érintkezéseinél kiálló, úgynevezett fogakat kell megszüntetni. Az MS szériájú durvázó szerszám segítéségével kiválóan egymáshoz lehet csiszolni ezeket a lapokat olyannyira, hogy az illesztések teljesen eltűnnek és az egész padló egy összefüggő márványlapnak tűnik. Természetesen elmaradhatatlan itt is az egyre finomodó csiszoló- és polírozó korong típusok bevetése, akárcsak a Jumper Yellow vagy az MK polírozó szerszámok személyében, hogy tükörfényesre legyen kezelve a felület és valóban előkelő megjelenést kölcsönözzön a helyiségnek. Nem szabad megfeledkezni a Terrazzo öntött padlók kezeléséről sem, amely javarészt természetes kövekből vagy márványdarabokból áll, így speciális csiszolószerszámokat igényel a karbantartásuk. Az MTS durvázó gyémánt szerszám látványosan simítja le az egyenetlen felszínt, valamint megkopott, lyukacsos Terrazzo padlók javítására is kiválóan alkalmas. A fényezési folyamatokhoz pedig a CK szériájú polírozó korong vagy a Jumper Orange polírozó szerszám tökéletes választás lehet.

A gránit és gres padlózatok sem maradhatnak ki a sorból, amelyhez a GS széria durvázó tárcsái és a Jumper Red gyémánt polírozó korong, valamint a GK polírozó szerszámok tökéletesen alkalmasak. Szintén a fogak elsimítására specializáltak, valamint a felület előkészítését, majd pedig a teljes polírozást végzik el makulátlan végeredménnyel. Nem mellékes tényező, hogy a Klindex által forgalmazott gránitcsiszolók kopása kisebb, így élettartamuk hosszabb, mint a versenytársak esetében.

Durvázó gyémánttárcsák a gyakorlatban


A különböző típusú durvázó gyémántszerszámok kialakításuknak köszönhetően egyenletesen simítják le a betont a felület durvacsiszolása során. Képesek eltávolítani a műgyanta bevonatokat, csemperagasztót, lakkozást és a festéket, ezzel pedig a padló visszanyerheti eredeti megjelenését. A KLINDEX SuperConcrete betoncsiszoló rendszerében is előszeretettel alkalmazott, kifejezetten betonmarásra kifejlesztett durvázó gyémántszerszámok egyszerűen csiszolják le a beton felső rétegét. Ezekkel több hiba is javítható egyszerre, mint a porózus beton, a különböző sérülések vagy éppen a szintkülönbség, valamint csúszásgátlóvá teszi a felületet. Egy többlépéses folyamat részeként segítenek egyenletessé csiszolni még a rosszabb minőségű beton felületét is, hogy aztán betonkeményítő szerekkel kezelve normál keménységű beton keletkezzen. A keményített beton ezt követően már szépen felcsiszolható és fényesíthető polírozó korong segítségével, hogy aztán a betonpadló hozza a tőle elvárt ellenállóságot és strapabírást. 

durvázó szerszám többféle kivitelezésben
Számos kivitelezésű durvázó gyémánt szerszám elérhető kínálatunkban

Minőségi gyémánt csiszoló korongjaink széles kínálatban elérhetők, valamint igény esetén szívesen segítünk a megfelelő modell kiválasztásában is!

A gyémántszemcsés csiszolókorong működése


A gyémántszerszámok működési alapelve igen fontos tényező, lényeges megérteni ahhoz, hogy a csiszolószerszámok maximális hatékonysággal legyenek használva. Már a gyártási folyamat is egy bonyolult technológia, a gondosan válogatott szintetikus gyémántszemcséket méret szerint kell besorolni hozzá. Ezek a szemcsék egy kötési mátrix által kerülnek beágyazásra, amelyek használat során nem mozdulnak el, így képesek még a legkeményebb kőzetpadlót is fényesen simára csiszolni gyémánt polírozó korong segítségével. A lépések lerövidítésével vagy kihagyásával nem rövidül le a padlócsiszolás folyamata, valójában többet árt, mint használ és senki sem szeretné elölről kezdeni.

A gyémántszemcsék mérete szemmel nem láthatóan, de különbözik, hiszen más nagyságú szükséges egy durvázó szerszám és egy polírozó korong esetében is. Ennek lényege, hogy a sorrendben alkalmazott gyémántszemcsés csiszolókorong váltakozásával az előző szerszám okozta karcolásokat a következő korong finomítsa, így jutunk el végül a polírozó korong általi fényes és karcmentes felületig. A csiszolószerszámok kialakítása többféle technikával is történhet, például galvanizálással, vákuumforrasztással, meleg vagy hidegsajtolással, valamint fröccsöntéssel is. A módszer kiválasztása a kötőanyag fajtájával van szoros kapcsolatban, ugyanis a gyémántszemcsék beágyazásra kerülhetnek fém vagy gyanta alapba, valamint ezek kombinációjába.

A számos formatervezés és technológia között el lehet veszni, azonban a padlócsiszoláshoz és fényezéshez alkalmazott szerszámok általában fémkötésűek, igaz ez durvázó és polírozó korong esetében is. A kötőanyag milyensége meghatározza a gyémántszerszám keménységét, ami befolyással van a beágyazott szemcsék kopására és az újak felszínre való kerülésére. A hibrid megoldások is feltörekvőben vannak (fémek, kerámiák, gyanták ötvözete), amelyek a különböző anyagok előnyös tulajdonságait hordozzák magukban.Csiszolószerszámok
A gyémántszerszámokban speciálisan beágyazott gyémántszemcsék és az ergonomikusan kialakított forma mind hozzájárulnak a hatékony padlócsiszolási folyamatokhoz

Mit jelent a csiszolószerszámok színkódolása?


A csiszolókorongokat szinte kivétel nélkül valamilyen színezéssel látják el, ami nem dekorációs célt szolgál, hanem a legtöbb esetben egy konkrét színkódolást takar. Ennek az alapja pedig a Mohs-féle keménységi skála, amelyet karctesztként is emlegetnek és általában ásványok keménységének meghatározásához alkalmazták. Jelen esetben a padlókon szokás használni annak érdekében, hogy a legoptimálisabb gyémánt polírozó korong legyen felszerelve. A hagyományos 1-10-ig terjedő skálázással ellentétben itt elegendő 2-9-ig besorolni a padló keménységét és eszerint választani (mert az egyes a körömmel karcolható kategória, a tízes pedig a gyémánt keménysége). Ez nem csak a csiszolni kívánt felület szempontjából lényeges lépés, hanem maga a csiszolókorong idő előtti elhasználódása ellen is véd, elkerülve a beégést és meghosszabbítva a szerszám maximális élettartamát. A Mohs-féle keménységi skála szerinti színkódolás pedig az alábbi:

  • Sárga:A puhább, lágyabb betonhoz erősebb kötésű csiszolókorongok szükségesek, hogy maga a szerszám ne használódjon el túl gyorsan. Ez a Mohs-skála alján helyezkedik el 2-3 között.
  • Szürke: Puhább és közepesen kemény közötti átmenet, 4-5-ös keménységű padlókhoz.
  • Piros:Általános, közepesen kemény padlókhoz alkalmazott szerszámok színe, 6-os keménységi szinten.
  • Barna/narancs:Kifejezetten kemény aljzatok esetén hasznos, 7-8-as keménységi szintnél. A kemény beton esetében a lágyabb kötésű gyémánt polírozó korong az optimális, hogy az új gyémántszemcsék könnyebben felszínre kerüljenek és ne égjenek be.
  • Fehér: Extra kemény betonpadlóknál használt csiszoló- és durvázó szerszám, 9-es szinten.

Természetesen ez nem törvényszerű, hogy így legyen, illetve kimaradtak színek is (kék, zöld), amelyeket szintén előszeretettel alkalmaznak, ami annak tudható be, hogy az egyes szériák vagy modellek saját színkódolással vannak ellátva.

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása