Segédanyagok, impregnálószerek és kiegészítők


A csiszolt padlófelületek számára elengedhetetlen a megfelelő védőréteg képzése, amely az optimális impregnáló szerek felvitelével kellő védelmet biztosít a padló számára. Minden felülethez külön kiegészítők és segédanyagok kaphatók, mint a parketta, márvány és mészkő, gránit és gres, terrazzo, PVC és vinyl vagy beton impregnáló anyagok.

Beton impregnáló csiszolt padlófelületek számára
Kültéren is fontos a beton impregnáló alkalmazása

Beton impregnáló anyagok a csiszolt padlók védelméért


Frissen felcsiszolt betonpadló esetén érdemes egy utolsó, befejező munkafolyamatot beiktatni a sorba, ez pedig az impregnálás. Számos beton impregnáló kapható attól függően mi a fő cél, legtöbbjük azonban kiváló védelmet biztosít vízzel, olajokkal és szennyeződésekkel szemben. A Beton Guard Lithium beton impregnáló emellett enyhe savakkal szemben is óvja a padlót, amely vékony rétegben is képes tükörfényessé tenni a betont, melyet aztán egy polírozási folyamattal lehet tökéletesen kiemelni. A beton impregnáló beszívódik a felület pórusaiba, kitölti a mikroréseket és így egységes felületet hoz létre, amely ezt követően már taszítani fogja a folyadékokat. A szemmel alig látható pórusok és mikrorepedések kitöltésére a GEO PASTA 2K beton impregnáló ajánlott, amely szintén nagyon vékony rétegben is maximális hatást nyújt. Gyorsan szárad, acetonos betonszínezőkkel kiválóan alkalmazható, illetve ugyanúgy felfényezhető akárcsak maga a betonpadló. Hosszútávon elnyújtja a fényes padló élettartamát, nem mellesleg sok bosszúságtól kíméli meg használóját. Beton impregnáló segítségével a padló sokáig tűnik majd újszerűnek akár napi használat mellett is.

Emellett néhány beton impregnáló a víztaszító hatásnál többre is képes, mint a penészedés gátlás és a felfagyás elleni védelem, emellett mégis képes marad „lélegezni” a felület.

A Beton Skudo egy kifejezetten csiszolt beton impregnáló erre a célra, méghozzá nanotechnológiás fejlesztéssel. Fokozott igénybevétel esetén a felületet is ennek megfelelően kell előkészíteni, ami a Klindex Beton Hardener által könnyedén megoldható. Keményítő beton impregnáló kezelőszer, ami hozzájárul a kopásállósághoz és a szerkezeti tömörséghez, így megakadályozva annak porzását. Természetesen a beton impregnáló víz-, olaj- és szennyeződés taszító hatású is, ezáltal hozzájárulva az egyszerűbb karbantartáshoz.


Rosszabb minőségű, „darázsfészkes” padló esetén is van megoldás, méghozzá az Epo Group – betontömítési rendszer segítségével, ami három komponensből tevődik össze. Ez a beton impregnáló képes maximálisan feljavítani a nagyon pórusos padlót is. Mindemellett pedig a 12 árnyalatban elérhető Beton Color Dye lehetőséget nyújt a betonpadló dekorálására, színezésére.

Beton impregnáló padlóra
Beton impregnáló használatával jobb fényvisszaverődés érhető el és világosabb lesz a beltér

Természetes kőpadlók felújítása impregnáló szerek segítségével


Gránit és gres padlók esetén egyaránt elérhetők olyan kiváló segédanyagok, amelyek a Klindex által lettek kifejlesztve azért, hogy megkönnyítsék a padlócsiszolást és fényezést. A tükörfényes állapot elérésében a Kristal Blue és Kristal Black nyújt segítséget, amelyek egy lépésben teszik lehetővé a polírozást és a színmélyítést. Emellett pedig az impregnáló szer csúszásmentessé és ragyogóvá teszi a felületet. A gránit színétől függően választhatók fényezőporok sötét (Polish KG) és világos (Polish KG Clear) árnyalatokban, amelyeket a Klindex Thermo Disk által használva kiváló végeredménnyel szolgálnak. Terrazzo padlófelületek polírozásához pedig a Polish Palladiana nyújt segítséget.


Márvány és mészkő padlók felújításához és fényezéséhez is számos magas minőségű Klindex impregnáló szer érhető el, valamint a felvitelükhöz leginkább alkalmas acélgyapot is megtalálható a kínálatban. Az apró repedésekkel, lyukakkal tarkított természetes kőpadlók tömítése színre pontosan megtörténhet a poliészter alapú Full Stukko Tixo által, amely több árnyalatban is kapható. Az egyedi színek kikeveréséhez a legjobb választás lehet a Full Stukko Transparente, amely színtelen poliészter tömítőanyag révén igény szerint variálható Mix Color színezőpasztákkal. A sötétebb színű, kemény terméskövekből készült csiszolt padlók színmélyítését korrektor segítségével lehet elvégezni. Ez egy olyan impregnáló szer, ami képes egységessé tenni, szó szerint korrigálni a felületet színben.


A márványpadlók fényezéséhez keresve sem lehetne jobb kristalizáló szert találni, mint a Kristallux, amely acélgyapotos felvitellel gyorsan és hatékonyan fényezi fel a felületet. A kristalizálás folyamán is érdemes a Klindex Thermo Disk használata. Mint minden padlófajtához, így a márvány és mészkőpadlókhoz is külön fényezőpor kapható, ami hosszan tartó ragyogást biztosít a felületnek. A Polish KP 85 pontosan erre a célra lett kifejlesztve, amely egyszerűen felvihető a padlóra és gyorsan eldolgozható a tükörfényű hatás eléréséért. Felhasználásra kész állapotban is rendelkezésre áll fényezőpor, pontosabban paszta formátumú impregnáló szer, ez pedig az előkevert Polish KP92 Cream.

Impregnáló szerek kőpadlóra
A természetes kőpadlók esztétikája a megfelelő impregnálókkal fokozható


Parketta impregnáló szerek a tartós fapadlóért


A frissen lerakott vagy a felújítani kívánt fa padlózat élettartamának megnövelése érdekében elengedhetetlen lépés a szükséges impregnáló szerek alkalmazása. A karcos, megkopott fa felület felfrissítéséhez meg kell szüntetni az egyenetlenségeket, esetleges sérüléseket csiszológép segítségével, majd erre kerülhetnek rá a különböző impregnáló és védő anyagok. A Wood Stukko 30 használata egy különös technikán alapul, ugyanis ezt a vízbázisú kötőanyagot a lecsiszolt parketta finom porával kell összekeverni és így alkalmazni tömítőanyagként. Ennek két nagy előnye van: egyrészt a keletkező fa por nem veszik kárba és újra felhasználhatóvá válik, másrészt ez az oldószermentes tömítőanyag pontosan olyan színű lesz, mint a parketta eredeti árnyalata.

A lecsiszolt, egységesített és tömítőanyaggal kezelt parkettára ez után lehet felvinni az alapozó réteget, még a lakkozás előtt. Természetes hatású fa padlók kialakításához a Wood Natural 10 Base ajánlott, amely egykomponensű, vízbázisú alapozó révén könnyen használható és gyors száradást biztosít. Magas igénybevételű felületek alapozásához ideálisabb választás a Wood HT 20 Base, amely két komponensű, alacsony szervesanyag kibocsátással bír, valamint jó fedési tulajdonságokkal rendelkezik.

Az alapozás után következhet a kétkomponensű, poliuretán lakkrétegek felvitele, amelyek szintén alacsony és magas igénybevétel szerint lettek csoportosítva.

  • Alacsony igénybevétel esetén, természetes hatás eléréséhez a Wood Natural 10 Base alapra Wood Natural 11 lakk kerülhet.
  • Magas igénybevételű, extrém körülményekhez a Wood HT 20 Base alapra Wood HT 21 lakkréteget lehet felvinni.

Impregnáló szer beszivárgó nedvesség ellen
Fa felületeknél különösen fontos a vízállóság, hiszen a beszivárgó nedvesség tönkreteheti a padlót

Csiszolt felületek ideális takarítása

A felcsiszolt padlóknak időnként szüksége van tisztításra, ami nem egy bonyolult folyamat, viszont néhány dologra érdemes odafigyelni.

  • A folyamatos és nagy forgalom, a fokozott igénybevétel során hamarabb kopásnak indulnak és veszítenek fényükből, ezért a fényesség megőrzése érdekében is takarításra szorulnak.
  • Gyárak és ipari betonpadlók esetén naponta fel kell mosni a felületet, amelyhez nem elegendő a száraz felsöprés. Nagy területeknél amúgy sem kivitelezhető a kézi takarítás, sokkal gyorsabb a takarítógépek használata, amelybe a víz mellett tisztító- és impregnáló szerek is tölthetők.
  • A gépre szerelhető keféknek kompatibilisnek kell lennie a padló anyagával, hiszen nagy károkat okozhat, ha takarítás közben végigkarcolja a fényes felületet.
  • A tisztítás gyorsasága sem elhanyagolható szempont, hiszen szükség van egy kis időre, míg bejut az impregnáló szer a padlóba.
  • Bizonyos időközönként a takarítófejek öblítésére is szükség van, ugyanis a fennakadó szennyeződések, kavicsok is megkarcolhatják a padlót.
  • A tisztítószerek megválasztásánál is csiszolt betonhoz alkalmas fajtát kell használni, hiszen az impregnáló szerek hatását csökkentheti egy maró hatású anyag.
  • Főként természetes köveknél szinte elengedhetetlen a fényesség megőrzése, amelyhez a Stone Soap kiválóan alkalmas tisztító és impregnáló szer, ami nem csak extra fényt ad, hanem víztaszító réteget is képez.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!